top of page

Forskare varnar för hackare som sprider mobil-virus. Störst risk för Android-mobiler.

Forskare har observerat en 500% ökning av virusinfektioner med skadlig programvara på mobila enheter i Europa, sedan början av februari 2022. 6 av de allvarligaste Malware-programmen var inriktade på Googles operativsystem jämfört med bara ett virusprogram riktat mot Apples iOS.

Forskarna menar att de flesta mobila skadliga program fortfarande laddas ner via appbutiker och är särskilt utbredda på Android-enheter med tanke på plattformens öppenhet för flera olika appbutiker.


Sidoladdning – metoden att tillåta appar att installeras via tredjeparts-appbutiker eller direkt på enheten – är också förbjuden på iOS, vilket hjälper till att begränsa spridningen av infektioner.


Forskarna menade vidare att de har märkt en tydlig ökning av attacker med mobilmeddelanden, inklusive SMS-baserade nätfiskeattacker som kallas smishing. Med tanke på Androids stöd för sidladdning betyder det att denna teknik är mer effektiv på den plattformen jämfört med iOS.


De vanligaste typerna av skadlig programvara som hittades var de som använde skadliga appar för att spela in telefonsamtal, eller de som tar ljud från enheten utanför telefonsamtal.


Varning för ryska ”data wipers”.

Attacker med sk. Data Wipers ("datasuddare"), som har varit särskilt vanliga i de senaste cyberattackerna mot Ukraina från Ryssland, har också ökat i ”popularitet”. En Wiper-Attack innebär att data tas bort eller skrivs över.


Till skillnad från typiska cyberattacker som tenderar att vara för ekonomisk vinning, är wiperattacker destruktiva till sin natur och involverar ofta inte en lösensumma. Wiper malware kan dock användas för att täcka spåren av en separat datastöld.


Varning för FluBot.

Av de vanligaste typerna av skadlig programvara var alla inriktade mot finansiell identitetsstöld och hade alla en funktion för att stjäla autentiseringsuppgifter.

Till exempel visade sig den länge fruktade skadliga programvaran FluBot, som installerar en osynlig överlagring på mobiler för att stjäla inloggningsuppgifter, vara en av de vanligaste typerna av skadlig programvara som påverkar Android-användare i Europa.


Källa: IT-Pro Security
9 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page