top of page

Patienter utsatta för utpressning efter massivt dataintrång inom psykvården.

Finlands regering utlovar krisstöd till de tusentals personer vars privata patientjournaler kan ha läckt ut efter dataintrånget på psykoterapeutföretaget Vastaamo. En läcka som av experter beskrivs ha historiska proportioner och som visar på den digitala sårbarheten.


– Den medicinska informationshanteringen är ett stort problem, att företag förvarar så privat information om våra liv, säger Mikko Hyppönen, forskningschef på datasäkerhetsföretaget F-Secure.


Att det just rör sig om så känsliga uppgifter, med information om allt från privata relationer till mental hälsa, gör den här läckan till en av de värsta i Finlands historia, menar Hyppönen.


Det var i slutet av september som psykoterapiföretaget Vastaamo polisanmälde att de utsatts för dataintrång och utpressning.


Hackarna krävde företaget på 40 bitcoin – motsvarande runt 4,5 miljoner kronor – för att inte publicera journalerna på darknet, en del av nätet där användarna är anonyma. Efter att Vastamoo hade vägrat började journaler läcka och patienterna krävdes på lösensummor för att informationen skulle tas bort.

Källa: Sveriges Radio
12 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page