top of page

Svenska myndigheter får klartecken att använda utvalda, EU-baserade molntjänster.

Amerikanska molntjänster från Microsoft, Google och Amazon har länge varit bannlysta av svenska myndigheter, pga osäkerhet hur amerikansk lagstiftning rimmar med GDPR.

En arbetsgrupp bestående av tunga myndigheter såsom Skatteverket, Kronofogden Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, MSB m.fl ger nu grönt ljus för att ingå avtal med utvalda heltäckande molntjänster (allt från chatt och videomöten till dokumenthantering och kalender) samt enskilda lösningar för specifika funktioner.


Endast företag med existerande lösningar för den svenska marknaden har kommit med i rapporten som sammanställts av eSam.


Två godkända helhetslösningar

De helhetslösningar som, enligt rapporten, bäst möter kraven är, Nextcloud och Compliant Office.


Nextcloud är baserad på öppen källkod och erbjuder ”en sammanhållen samarbets-lösning liknande Microsoft 365, Google Workspace och Icewarp”. Nextcloud erbjuder sin teknik till affärspartners, vilket gör det möjligt att upphandla lösningen som molntjänst av till exempel svenska leverantörer.


Det finns ett hundratal applikationer att välja mellan, som erbjuder funktioner som fil- och dokumenthantering, dokumentredigerare för webb med stöd för samtidig redigering, fasta chattrum med stöd för gruppchatt och personlig chatt, videomötestjänst, e-post, kalender, whiteboard och så vidare.


Nextcloud-lösningen används redan av Gaia-X, Deutsche Telecom, franska staten, Transportstyrelsen och Försäkringskassan.


Den andra helhetslösningen är svenska City Networks molntjänst Compliant Office som är baserad på samarbetsprogramvaran Icewarp. Det är en samarbetslösning som innehåller funktioner som e-postklient, e-postserver, kalender, chatt, gruppchatt, videokonferens och dokumenthantering.


Kombinerade lösningar

Rapporten pekar även ut flera svenska och europeiska partner som kan leverera en helhetslösning via en kombination av olika lösningar.


Till exempel Redpill Linpro som kombinerar gruppchatten Mattermost, Jitsi för videokonferens och stormöte, Focalboard för kanban-tavlor, Nextcloud för dokumenthantering och Collabora Online för office med online-redigering.


Även "tummen upp" för vissa speciallösningar

För fasta chattrum anses Element, Rocket.Chat och Mattermost bäst möta myndigheternas krav.


För videokonferens listas Jitsi, Pexip och Cisco Meeting. Det sistnämnda är en amerikansk lösning men det finns europeiska leverantörer som erbjuder den som tjänst och den finns även för drift i egen it-miljö. Molntjänsten Webex exkluderas.

För streaming: Screen9, Quickchannel och Wowza.

För kanban-tavlor finns lösningar integrerat i tjänster som Nextcloud och Mattermost samt Stackfield och Jira (som går att köpa för egen drift).

För Whiteboards är det Collaboard, Nuiteq Stage, Bluescape och iObeya som bäst möter kraven.

För dokumenthantering är det Nextcloud och Storegate som bäst möter kraven.


Rapport: ”Digital samarbetsplattform för offentlig sektor, eSam”


Källa: Computer Sweden
407 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page