top of page

Ny lag om visselblÄsning.

Riksdagen har fattat beslut om att anta en ny visselblĂ„sarlag. Lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhĂ„llanden (”visselblĂ„sarlagen”) trĂ€der i kraft den 17 december 2021. Lagen innebĂ€r bland annat att sĂ„vĂ€l privata som offentliga arbetsgivare som har 50 eller fler arbetstagare ska vara skyldiga att ha interna visselblĂ„sarfunktioner.


Den svenska lagen bygger pÄ ett EU-direktiv, vilket innebÀr att liknande lagstiftning Àven kommer att införas i övriga EU-lÀnder. Skyldigheten att inrÀtta visselblÄsarfunktioner för anstÀllda, konsulter, praktikanter och andra personer som befinner sig i en arbetsliknande situation kommer att införas stegvis:

  • Den 17 juli 2022 ska samtliga offentliga arbetsgivare som har 50 – 249 arbetstagare samt alla (sĂ„vĂ€l privata som offentliga) arbetsgivare som har minst 250 arbetstagare vara skyldiga att ha en visselblĂ„sarfunktion pĂ„ plats.

  • Den 17 december 2023 ska Ă€ven samtliga privata arbetsgivare som har 50 – 249 arbetstagare vara skyldiga att ha en visselblĂ„sarfunktion pĂ„ plats.

En visselblÄsarfunktion kan bestÄ enbart av traditionella kommunikationsvÀgar sÄsom telefon, post och e-post. Men utvecklingen gÄr mot att allt fler har digitala lösningar som sÀkerstÀller att visselblÄsaren kan vara och förbli anonym samt möjliggör en sÀker och krypterad kommunikation med visselblÄsaren.


Vilka nya krav stÀlls pÄ visselblÄsarfunktionen enligt lagförslaget?


Lagförslaget föreskriver att rapportering ska kunna ske bÄde muntligen och skriftligen.

Det ska finnas oberoende och sjÀlvstÀndiga personer eller enheter som tar emot visselblÄsarrapporterna, har kontakt med visselblÄsaren samt följer upp och lÀmnar Äterkoppling till denne.


VisselblÄsarfunktionen kan ligga internt inom verksamheten. eller tillhandahÄllas av en person eller enhet utanför den egna verksamheten.


Vad utgör ett visselblÄsarÀrende i den nya lagen?


Den nya lagen gÀller vid rapportering i ett arbetsrelaterat sammanhang av information om missförhÄllanden som det finns ett allmÀnintresse av att de kommer fram. För att det ska finnas ett allmÀnintresse bör det handla om allvarliga missförhÄllanden.

Det finns inte, som i dag, nÄgon begrÀnsning till att de allvarliga missförhÄllandena ska vara begÄngna av en person i en ledande position eller av en person som innehar en nyckelposition i verksamheten.


KĂ€lla: Delphi.se





20 visningar0 kommentarer
bottom of page